ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΦΑΝΤΑΣΜΑΓΟΡΙΚΑ ΕΘΙΜΑ

ΚΑΨΙΜΟ ΙΟΥΔΑ

Κάθε χρόνο, εδώ και δεκαετίες, το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα, αναβιώνει το έθιμο του «Γιούδα», στο κεντρικό λιμάνι της Ερμιόνης, σε απόσταση 8χλμ. από το Makis Inn Resort. Οι προετοιμασίες ξεκινούν την Μεγάλη Εβδομάδα, όπου τα μέλη του Αλιευτικού Συλλόγου Ερμιόνης κατασκευάζουν, με μεράκι και φαντασία, το ομοίωμα του Ιούδα από άχυρα, υφάσματα, ξύλα, εύφλεκτες ύλες και κροτίδες. Το κρεμούν σε ειδικά διαμορφωμένη πλωτή εξέδρα, που τοποθετείται στα ανοιχτά της θάλασσας στο βορινό λιμάνι. Μετά τον Εσπερινό στης Αγάπης, πλήθος κόσμου συρρέει στο λιμάνι για να παρακολουθήσει την πυρπόληση του ομοιώματος, από τις βάρκες και τα σκάφη που καταφθάνουν από το Μπίστι. Το θέαμα είναι εντυπωσιακό αφού εκατοντάδες πυροτεχνήματα φωτίζουν τον ουρανό!

ΜΙΑΟΥΛΕΙΑ

Κάθε χρόνο, στο τέλος του Ιουνίου, πραγματοποιείται στο λιμάνι της Ύδρας, σε απόσταση 7,5 ναυτικών μιλίων απέναντι από το Makis Inn Resort, η μεγάλη γιορτή του Ναύαρχου Ανδρέα Μαιούλη και των άλλων Υδραίων Ναυμάχων, για την προσφορά τους στον Αγώνα για την Απελευθέρωση του Έθνους. Οι εορταστικές εκδηλώσεις διαρκούν περίπου δύο εβδομάδες και περιλαμβάνουν ποικίλες δραστηριότητες, καλλιτεχνικά γεγονότα, εκθέσεις και συναυλίες. Κορυφώνονται με την αναπαράσταση της Ναυμαχίας του Γέροντα και την πυρπόληση της Τούρκικης Ναυαρχίδας, κλείνοντας πανηγυρικά με την καύση πυροτεχνημάτων την τελευταία ημέρα των εκδηλώσεων.

ΑΡΜΑΤΑ

Κάθε χρόνο, το δεύτερο Σάββατο του Σεπτεμβρίου, στο λιμάνι των Σπετσών, σε απόσταση 28 χλμ από το Makis Inn Resort, πραγματοποιείται η αναπαράσταση της Ναυμαχίας των Σπετσών, ενός εκ των σημαντικότερων γεγονότων της επανάστασης του 1821. Οι εορταστικές εκδηλώσεις περιλαμβάνουν εκθέσεις ζωγραφικής, μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις, κανονιοβολισμούς και άλλες πολλές εκπλήξεις. Κορυφώνονται με την αναπαράσταση της Ναυμαχίας και την καύση ομοιώματος της Τούρκικης Ναυαρχίδας, με ταυτόχρονη εξιστόρηση των ιστορικών γεγονότων, σε μία πανδαισία πυροτεχνημάτων και βεγγαλικών.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΠΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΓΑΝΙΤΑΣ

Κάθε χρόνο, την τελευταία Κυριακή του Ιανουαρίου, στην πλατεία του χωριού της Θερμησίας, σε απόσταση 500μ. από το Makis Inn Resort, διοργανώνεται η γιορτή της Τηγανίτας, για τον εορτασμό του τέλους της ελαιοκομικής περιόδου και την ανάδειξη του εξαιρετικής ποιότητας παρθένου ελαιολάδου της Θερμησίας. Μία ξεχωριστή γιορτή, γεμάτη μουσική, χορό και παραδοσιακές γεύσεις από τις γυναίκες του χωριού.

ΓΙΟΡΤΗ ΡΟΔΙΟΥ

Το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου, στο λιμάνι της Ερμιόνης, σε απόσταση 8 χλμ. από το Makis Inn Resort, πραγματοποιείται ετησίως η Γιορτή του Ροδιού προς τιμήν του φημισμένου τοπικού προϊόντος. Παράλληλα με την γιορτή, πραγματοποιείται ποδηλατάδα, σε μία διαδρομή μέσα από τα περιβόλια με τα κατακόκκινα ρόδια, μέχρι το πανέμορφο φαράγγι Καταφύκι όπου καταλήγει. Μία όμορφη γιορτή πλαισιωμένη από μουσική, χορό, γλυκίσματα, εδέσματα και ποτό με βάση το ρόδι, που έχουν ετοιμάσει οι επαγγελματίες και οι νοικοκυρές της περιοχής.

ΓΙΟΡΤΗ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

Η Γιορτή ελαιολάδου πραγματοποιείται στο Κρανίδι, σε απόσταση 18 χλμ. από το Makis Inn Resort, προς τιμήν της ελιάς και του ελαιολάδου. Η γιορτή πλαισιώνεται από ομιλίες σχετικά με τα οφέλη του αγνού ελαιολάδου, από περίπτερα με εκθέσεις τοπικών προϊόντων καθώς και από φρεσκομαγειρεμένες λιχουδιές για τους επισκέπτες. Μια όμορφη εκδήλωση γεμάτη μουσική, χορό και νόστιμες ελληνικές γεύσεις.

Photos: G. Lizardos | Web: 10 DESIGN